4. “Mirëdita, dobar dan!” festival

Festival zajednički organizuju: Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske Inicijative iz Beograda, Organizacija Integra iz Prištine u partnerstvu sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine, uz podršku od strane Fonda braće Rokfeler, Fondacije Čarls Stjuart Mot i ambasade Švajcarske u Prištini.

ULAZ JE SLOBODAN!

Ideja festivala je da susreti predstavnika kulturnih i društvenih zajednica iz Beograda i Prištine iniciraju kontinuirane razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru. Inspiracija za ovaj festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola u odnosima Srba i Albanaca ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Zvanično otvaranje festivala “Mirëdita, dobar dan!” biće održano u Domu omladine Beograda 31. maja.

 

Program u Domu omladine Beograda:

Velika sala  – sreda, 31.  maj

19:00 Performans Revoltom protiv nasilja

Fotografije sa nagim telima i porukama na njima šalju poruke protesta protiv svih vrsta nasilja. Izložba je praćena plesnim nastupom koji prikazuje konflikt od svog najšireg značenja ka najužem. Dakle, ne samo konflikt koji vidimo u svetu svakoga dana već i onaj konflikt u nama.

Fitore Beriša je umetnica iz Prištine koja je diplomirala na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini, a trenutno živi i radi na Islandu kao nastavnica u osnovnoj školi i dizajnerka kostima u pozorištu.

19:30  Svečano otvaranje festivala i projekcija filma “DRUG” Džejmija Donahjua

Radnja nagrađivanog filma Shok (Drug) odvija se tokom rata na Kosovu. Fokus je stavljen na dva dečaka čije je prijateljstvo stavljeno na test. U novonastalim ratnim okolnostima mnogo je toga što ih razdvaja, ono što im je zajedničko je ljubav prema biciklama. Film je sniman u Kosovskoj Mitrovici. Film je 2015. godine bio nominovan za nagradu Oskar u kategoriji za najbolji kratki film.

 

Velika sala – četvrtak, 1. jun

20:00 Projekcija filma “Gospođica” Genca Beriše

Film Zonjusha (Gospođica) reditelja Genca Beriše (Genc Berisha) spada u žanr krimi-komedije. Film prati put nekoliko gangstera koji zbog svoje naivnosti upadaju u razne neprilike koje nisu mogli da predvide. Film je premijerno prikazan sredinom 2016. godine, a u filmu igraju  Armend Baloku, Besart Sllamniku, Muhamed Arifi i drugi.

 

Amerikana – subota, 3. jun

15:00 Razgovor o knjizi: Srbi i Albanci kroz vekove
Autor: Petrit Imami
Učesnici: Danilo Šarenac, Institut za savremenu istoriju; Aleksandar Pavlović, Institut za filozofiju i društvenu teoriju; Veran Matić, Samizdat B92 i Skeljzen Gaši, publicista.

Ulaz slobodan!

 

17:00 Projekcija dokumentarnog filma: Albanke su naše sestre (Srbija, 2017, 30 min)
Autori filma: Milena Popović, Sanja Kljajić, Taulant Osmani, Darko Šper, Vanja Đurić

Pregovori između Srba i Albanaca u Rambujeu i Parizu početkom 1999. godine o situaciji na Kosovu nisu uspeli, a Skupština Srbije nije prihvatila odluku o stranim trupama na svojoj teritoriji. Kriza eskalira i NATO 24. marta počinje bombardovanje Srbije i Jugoslavije.

Da ih sustiže još jedan rat i mnogo patnje, ljudi u Srbiji postaju svesni sa početkom mobilizacije muškog, vojno sposobnog stanovništva. Protestuju, opiru se tome, dezertiraju. Oni koji u ovom filmu govore o tome, opet bi učinili isto.

Nakon filma, biće organizovan razgovor sa autorima.

Ulaz slobodan!

 

Više informacija o festivalu i kompletnom programu: http://mireditadobardan.com/

 

Komentari