Izložbe

Dunja Trutin Subjektivni dijagram V

Izložba "UPOREDNI PROSTORI" Dunje Trutin

od 09. februara u 19:00 do 21. februara 2016.
DOB//Galerija

Razmišljanje o društvenoj interakciji kao opštem, stalno prisutnom aspektu realnosti, sprovodi se spontano, svakodnevnim posmatranjem i razumevanjem sveta oko sebe. Svaku razmenu reči, pogleda i gestova u kojoj učestvujemo ili koju opažamo, možemo da tumačimo kao postupak kojim se prenose informacije, ali i kao korak ka formiranju specifičnog odnosa između osoba.

Izlozba Slavice Obradovic

Изложба "THE LESS I KNOW THE BETTER" Славице Обрадовић

od 26. januara u 19:00 do 07. februara 2016.
DOB//Galerija

Izložbom “The less I know the better“ kontekstualizuje se pitanje slobode i izbora, i preispituje čovekova odgovornost kao i njegova (ne)mogućnost da preuzme istu. Razapet između mnoštva opcija i nesumnjivo slobodan, čovek današnjice je, zbog svega što mu je savremeni svet pojednostavio, u veoma nezavidnoj poziciji. Naviknut na instant rešenja i opštu hiperdostupnost, kada je suočen sa krucijalnim pitanjima egzistencije čovek se ispostavlja bolno nespremnim i nesnađenim.

Vanja Vikalo web

Изложба "Linnch@DOB" Вање Викала

od 23. februara u 19:00 do 06. marta 2016.
DOB//Galerija

Vođen stripovskim nasleđem, prevashodno estetikom Roberta Kramba (Robert Crumb), uz izuzetan osećaj za fino doziranje satire, Vanja Vikalo uobličava prećutnu realnost i kolektivnu podsvest našeg vremena. Kroz svoju subverzivnu hroniku provlači izrazit stav pojedinca, dodeljujući mu otelotvorenje dopadljivo i privlačno savremenom posmatraču. Vanja Vikalo će se u Domu omladine Beograda predstaviti kroz seriju ofset printova, video radova i instalacija, poigravajući se sa komercijalnom stranom umetničkog stvaralaštva koju je uspeo vešto da obuzda.

vendel the unknown

Izložba "DA LI STE VI NORMALNI?"

od 12. januara u 19:00 do 24. januara 2016.
DOB//Galerija

Umetnici: Radoš Antonijević, Milorad Mladenović, Zoran Dimovski, Vendel Vaštag, Ljiljana Šunjarević, Vladimir Milanović, Ivan Šuletić

Izložba u organizaciji Udruženja Prostor
Projekat podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije i Heartefact fondacije

kreni stazom koje nema dot body dot drawing sasa tasic

Izložba "KRENI STAZOM KOJE NEMA"

od 28. decembra 2015. u 19:00 do 10. januara 2016.
DOB//Galerija

Autor izložbe: Predrag Terzić. Koordinator izložbe: Slobodan Vidović (Banski dvor, Banja Luka).
Umetnici koji izlažu: Nikola Kekerović, Saša Tatić i Viktorija Banda

"Uvek ono najviše imati pred očima! Ali šta je bilo to najviše? Ako se osvrnemo oko sebe, uvek nas okružuje ruglo i beda. Valja pobeći od tog rugla i bede. Ono najviše imati pred očima! Od tada sam uvek imao pred očima ono najviše. Ali nisam znao šta je to bilo najviše. Da li je on znao?" Tomas Bernhard

USUS 2015 Plakatrgb

4. GODIŠNJA IZLOŽBA UDRUŽENJA STRIPSKIH UMETNIKA SRBIJE

od 22. decembra u 19:00 do 27. decembra 2015.
DOB//Galerija

Četvrta godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije održava se od 22. do 27. decembra u galeriji Doma omladine Beograda. Izlažu su radovi preko 200 likovnih umetnika i pedesetak scenarista. Manifestaciju će u utorak, 22. decembra, u 19 časova otvoriti međunarodno priznati umetnici Rade Tovladijac, predsednik USUS, i Dragan Lazarević, potpredsednik, sa gostima. Izložba preko digitalnih otisaka prikazuje radove realističkog i karikaturalnog stripa, ali i avangardnog i eksperimentalnog.

Dusan Radovanovic web 1

Izložba "GLAVOM NA ZID" Dušana Radovanovića

od 08. decembra u 19:00 do 18. decembra 2015.
DOB//Galerija

U rascepu između sveta života i sveta umetnosti

Likovi mladih ljudi, gotovo isključivo muškaraca, donekle stilizovani i uvećani do maksimalnih razmera koje neka posebno za njih izabrana zidna površina na ulici, u dvorištu ili na školskom igralištu omogućava, često praćeni memorijalnim porukama, a nekad samo godinama rođenja i smrti, postali su već sasvim standardan element urbanog pejzaža Beograda, kao i mnogih drugih gradova u okruženju.

Mia Cuk web

Изложба "Where I Am Not/ Unaddressed" Мие Ћук

od 24. novembra u 19:00 do 06. decembra 2015.
DOB//Galerija

Dva projekta nastala u različitim vremenskim i geografskim okvirima, povezani su za početak prisustvom negacije u nazivu. Ono što vidimo jeste svetlosni prevod fotografije, koja tek što smo uspeli da je sagledamo nestaje, kao lik prolaznika u gradskoj gužvi. Oba projekta baziraju se na ovom nestajanju, preispituju mizanscen odsustva, svakodnevni gubitak lika za koji verujemo da je sopstveni (a samim tim i da nam pripada).

plakat vizualizator 2015

Изложба PRESS PHOTO SRBIJA

od 25. novembra u 19:00 do 01. decembra 2015.
DOB//Hol ispred Amerikane

Tradicionalna izložba PRESS PHOTO SRBIJA, svečano će biti otvorena uz koktel, u sredu 25. novembra u 19h u Domu omladine Beograda. Izložba predstavlja nagrađivane radove foto-reportera, nastale u toku 2014. godine. PRESS PHOTO SRBIJA ima dugu tradiciju, već 17 godina, pomaže u afirmisanju mladih fotografa, angažovanih u medijima, a žiriranjem podstiče razvoj fotografije u našoj zemlji, etički pristup radu i visok kvalitet, vodeći računa o dostojanstvu profesije. Dobitnik Pulicerove nagrade za fotografiju, Edvard Kiting je učestvovao na ovogodišnjem žiriranju, a pobednik konkursa je Srđan Ilić.

Cut cut cut plakat web

Изложба "CUT, CUT, CUT!" Маје Обрадовић

od 13. novembra u 19:00 do 22. novembra 2015.
DOB//Galerija

Izložba u Galeriji Doma omladine Beograda predstavlja prezentaciju umetničko doktorskog projekta pod nazivom CUT, CUT, CUT!, koji je konceptualno razvijan u periodu od 2010-2015. Jedan deo projekta predstavlja rezultat saradnje sa Institutom Mihajlo Pupin u Beogradu. Na samoj izložbi biće prezentovan jedan deo crteža (uzorak “crtačke metraže”) koji će postojati samo u periodu izlaganja. U samom projektu pojam CUT-sečenje, ne predstavlja nužno dekonstrukciju i brutalnost, već je u ovom slučaju izabran kao neminovan način davanja, a autor sagledava crtež kao metražni pojam bez potpisa.