Random Friends

ApsArt – Centar za pozorišna istraživanja, u saradnji sa Norveškim univerzitetom za nauku i tehniku iz Trondhajma, norveškom organizacijom Chain Reaction i Domom omladine Beograda, će 28. maja od 15 do 18h u centru Beograda izvesti zabavnu uličnu igru pod nazivom “Random Friends”.

Reč je o igri u kojoj igrači iz Beograda i Trondhajma u Norveškoj, svako u svom gradu, izvode zabavne zadatke na ulicama kako bi se u koordinaranoj zajedničkoj akciji izborili protiv političkih virusa.

Naime, Chain Reaction i srpski ApsArt su igru zasnovali na zajedničkoj crti koja spaja bogatu Norvešku na severu i siromašnu Srbiju na jugu Evrope. Naime obe zemlje nisu članice Evropske Unije a oba naroda pokazuju rezervisanost prema toj ideji. Setimo se samo da su Norvežani dva puta na referendumima (1994. i 1972.) većinom glasova odbili priključenje Uniji. U igri “Random Friends” ćemo  na zabavan način ispitivati stavove obe zemlje prema Evropskoj uniji i pokušavati da se na ulicama i tgrovima izborimo protiv virusa koji utiču na ljude da imaju pozitivan (virus EUforija)  ili negativan stav (virus EUfobija) prema priključenju. U ovoj satiričnoj igri i jedna i druga opcija imaju svoje smešne razloge za i protiv  tako da dođite da vidimo koja će strana da prevagne. U duhu igre i dobre volje, ovaj zajednički poduhvat podstiče saradnju i razumevanje između Srbje i Norveške.

Prijavljivanje za igru  počinje od 15h u Domu omladine Beograda, u tribinskoj sali na prvom spratu (ulaz iz Makedonske ulice) a sama igra traje oko 60 min. Možete doći bilo kada između 15 i 18h i prijaviti se igru, budući da timovi kreću „na teren“ na svakih 15 minuta. Za igru je neophodno da ponesete svoj mobilni telefon (sa dovoljno kredita da možete da pošaljete 4 SMS poruke u Norvešku – iznos će vam biti refundiran na kraju igre) i da bar jedan od članova vašeg tima govori engleski.

Autori igre su Bogdan Španjević u Srbiji i Elena Perez u Norveškoj a ova igra je a prvi ovakav međunarodni eksperiment u obe zemlje.

Komentari