Vesti

Oko i glas za peticu!

četvrtak, 24. maj 2012. u 18:00
DOB

Svratište za decu slavi svoj peti rođendan!

Naša deca i mladi iz programa će tom prilikom, uz podršku saradnika i prijatelja Svratišta, kroz autentična audio-vizuelna umetnička dela pokazati kako su porasli za ovih pet godina, čime su se bavili, o čemu su razmišljali i kako su stvarali. Proslavićemo rođendan uz moto „Oko i glas za peticu“. „Oko“ – jer su mladi koji posećuju Svratište kroz objektiv fotoaparata i kamere pokazali kako vide svoj grad u okviru projekta „Oko ulice“.

Fotografije, kao i film „Oko ulice“ nastao u okviru istoimenog projekta biće predstavljeni u okviru ovog događaja. Pored toga, mladi su bili hrabri i iskazali svoje stavove i ispred kamere u kratkom filmu „Ja biram život“ koji će takođe biti prikazan ovom prilikom. „Glas“ – jer ćemo rođendan proslaviti uz gostovanje Viva Vox hora i hip-hop nastup mladih koji posećuju Svratište. I na samom kraju, „petica“ – za naš peti rođendan i za školski pribor koji bismo voleli da dobijemo kao rođendanski poklon.

Svratište je otvoreno 2007. godine kao projekat Centra za integraciju mladih, a danas je definisano kao usluga u sistemu socijalne zaštite Grada Beograda. Od osnivanja, Svratište ima registrovano više od 500 korisnika, a danas 150-oro dece i mladih svakodnevno posećuju Svratište. Među njima čak 128 ima đačku, a 130 zdravstvenu knjižicu. Blizu 40% dece i mladih, koji redovno posećuju Svratište, je u potpunosti prestalo ili je izuzetno retko uključeno u rad na ulici.
 
Projekat "OkO ulice" realizovali su Asocijacija Fotografskih Autora i Centar za integraciju mladih. Osnovni cilj projekta je da putem foto radionica i izložbi radova na nov način utiče na socijalno uključivanje i osnaživanje mladih koji žive i/ili rade na ulici.

Realizacija projekta započeta je u martu mesecu 2012. godine. Prva grupa od deset polaznika, korisnika usluge "Svratište za decu" i usluga na terenu, učestvovala je u radionicama na kojima su naučili osnove fotografije. Nakon radionica, stečeno znanje primenili su fotografišući punih šest nedelja sve što im je zanimljivo na ulicama Beograda i sve što je deo njihove svakodnevice.
Izložba fotografija u Domu Omladine 24.5. je donatorskog tipa. Sredstva od donacija biće deo Fonda za radno osposobljavanje korisnika Svratišta-mladih uključenih u život i/ili rad na ulici, ali i za uključivanje nove grupe mladih u nastavak projekta „Oko ulice“.

Studenti Fakulteta Dramskih umetnosti, katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture, pokrenuli su inicijativu pružanja podrške Svratištu za decu kroz organizaciju humanitarnog koncerta pod nazivom „Pesma deci“. Inicijativi se pridružio hor Viva Vox, a umesto ulaznica na ovaj rođendanski koncert posetioci mogu doneti školski pribor kao rođendanski poklon.  

Proslavite naš peti rođendan zajedno sa nama. Dođite u Dom omladine 24.5. u 18h da vidite i čujete šta sve znamo i umemo i podržite nas da dalje učimo, rastemo i postanemo još kreativniji.

website comments powered by Disqus