Vesti

Jakob Bro by Michelle Ettlin web

[33. BDŽF INTERVJU] Jakob Bro: “Na sceni sledim svoje uši i srce”

19.10.2017.

Jakob Bro, danski gitarista i kompozitor, sedmostruki je dobitnik Danish Music Award za najbolji džez album godine i dvostruki laureat The Carl Prize za kompozitora godine. Pre nego što je počeo da svira gitaru, školovao se za trubu, a najraniji kontakt sa muzikom imao je još u detinjstvu, uz oca muzičara. Trio sa kojim će nastupiti na 33. Beogradskom džez festivalu, 26. oktobra u Domu omladine Beograda, smatra svojim kako muzičkim, tako i prijateljskim uspehom. Povodom predstojećeg nastupa, razgovarali smo o njegovom detinjstvu, muzičkim uticajima, školovanju i drugim stvarima koje su ga načinile izuzetnim muzičarem.

Turisti fotoMarija Strajnicweb

Ko su TURISTI? Upoznajte ih 9. decembra na koncertu grupe TI u Amerikani!

18.10.2017.

Grupa Ti proslaviće u subotu, 9. decembra pet godina rada, zajedno sa svojim fanovima, kolegama i gostima, na velikom koncertu u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Ovaj duo, koji je već ostavio dubok trag na našoj alternativnoj rok sceni, čine Ilija Duni i Trajče Nikolovski. Ono po čemu su postali poznati posle dva albuma i niza spotova, svakako su izuzetne pesme, mahom ljubavne, zaraznih melodija i pamtljivih refrena, koje na nezaboravan način boje stvarnost toplinom ličnog doživljaja. Kao specijalni gosti grupe Ti, ovom prilikom publici će se premijerno predstaviti potpuno nova beogradska grupa Turisti.

JanLundgrenthomasschloemann.de

[33. BDŽF INTERVJU] Jan Lundgren: "Džez je jedna od najkreativnijih umetničkih formi!"

18.10.2017.

Dve decenije otkako je obradama švedskih standarda zaslužio nagradu za najbolji džez album u Švedskoj, pijanista Jan Lundgren na otvaranju 33. Beogradskog džez festivala predstavlja omaž kolegi Janu Johansonu, prerano preminulom pioniru švedskog džeza. Program "A tribute to Jan Johansson", koji će 26. oktobra u Velikoj sali Doma omladine Beograda izvesti u postavi Jan Lundgren with Mattias Svensson & String Quartet, čine originalna viđenja švedskih, ruskih i mađarskih narodnih pesama sa legendarnih Johansonovih albuma iz šezdesetih godina prošlog veka, u novim aranžmanima za klavir, kontrabas i gudački kvartet.  

Davor Gromilovic Sunflower

REZULTATI KONKURSA GALERIJE DOMA OMLADINE BEOGRADA ZA IZLAGANJE U 2018. GODINI

19.10.2017.

Na konkurs za izlagačku sezonu u 2018. godini Galerije Doma omladine Beograda pristiglo je 96 prijava. Odlukom Saveta galerije, koji čine Biljana Ðurđević, Marija Radoš, Ana Bogdanović i Dušan Savić, odabrano je 7 umetničkih projekata, kako samostalnih, tako i kolaborativnih.

Jazz Festival Poster 2017 FINAL TAMPA

33. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: PRATEĆI PROGRAM

od 24. do 28. oktobra 2017.
Dom omladine Beograda

Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra 2017. predstavlja 33. Beogradski džez festival, pod sloganom "DŽEZ VIZIJE"/"JAZZ VISIONS".

Kao i svake godine, pored glavnog muzičkog programa, posetioci mogu posetiti i besplatne sadržaje u okviru pratećeg programa Beogradskog džez festivala.

MattDrenik foto Nemanja Djordjevic

[ИНТЕРВЈУ] Мет Дреник, бенд Battleme: "Дао сам живот рокенролу"

16.10.2017.

Grupa Battleme će 20. oktobra ponovo nastupiti u Domu omladine Beograda sa početkom u 21 čas. Tom prilikom, publika će imati priliku da čuje njihov novi album “Cult Psyhotica”, nedavno objavljen pod etiketom izdavačke kuće El Camino Media. Frontmen Met Drenik (Matt Drenik), uoči koncerta, otkrio nam je više detalja o procesu nastanka novog izdanja, rokenrolu i razlici između solo nastupa i rada sa bendom, kao i o tome šta publika može da očekuje ovog petka u Klubu DOB.

Live 3

Veče vizionarske klavirske muzike na 33. BDŽF: Nitaj Herškovic

13.10.2017.

Mladi izraelski pijanista Nitaj Herškovic (Nitai Hershkovits) zablistao je u džez svetu ravno niotkud, kada ga je – sa samo 24. godine! – Avišaj Koen predstavio na brilijantnom duo albumu „Duende“. U međuvremenu je još dva puta snimao sa ovim veoma popularnim kontrabasistom, stičući samopouzdanje da se upusti u solo karijeru. Posle nekoliko godina konstantog snimanja i nastupanja uz Koena, Nitaj je nedavno objavio svoj debi album „I Asked You a Question“ (Raw Tapes, 2016), uz senzacionalno dobre kritike širom sveta i oduševljenje naročito mlade publike. Publici 33. Beogradskog džez festivala predstaviće se u petak, 27. oktobra u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Rodrigo Amado photo by Geert Vandepoele

AVANGARDNA DŽEZ EKSPLOZIJA NA 33. BDŽF!

06.10.2017.

Sudar najuzbudljivijih savremenih avangardnih džez umetnika sa dve strane Atlantika dogodiće se 29. oktobra na 33. Beogradskom džez festivalu u sali Amerikana Doma omladine Beograda! Veče vulkanske energije i drugačijih harmonija otvoriće u 23.00 strasni Rodrigo Amado i njegov Motion Trio iz Portugala, a nastaviće iza ponoći izuzetni američki vizionar Peter Evans sa svojim bendom.

kresimir misak

KREŠIMIR MIŠAK: “NA RUBU ZNANOSTI” U EPIZODI “SVETLA NA NEBU”

nedelja, 19. novembar 2017. u 20:00
DOB//Velika sala

Ekskluzivno predavanje jedinstvenog istraživača različitih fenomena

Fedis plakat

7. Međunarodni festival igranih serija FEDIS: DODELA NAGRADA

sreda, 18. oktobar 2017. u 20:00
DOB//Velika sala

Generalni pokrovitelj Festivala je fabrika konditorskih proizvoda “Nelly” iz Loznice, a prijatelji Festivala su SOKOJ, Zepter i Dom omladine Beograda.
Ovogodišnji 7. Međunarodni Festival igranih serija FEDIS održaće se 17. i 18. oktobra kao jedinstvena manifestacija ove vrste u regionu koja slavi, promoviše i nagrađuje igrani televizijski program.