Vesti

6 Beogradski festival evropske knjizevnosti logo web

6. BEOGRADSKI FESTIVAL EVROPSKE KNJIŽEVNOSTI

od 27. juna do 30. juna 2017.
DOB//Velika sala

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 6. Beogradski festival evropske književnosti od 27. do 30. juna 2017. godine.
Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu,  jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 6. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Čitaoce na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna, filmska i likovna nedelja. Jedna od specifičnosti šestog izdanja ovog prestižnog festivala jeste činjenica da su svi pisci koji učestvuju ove godine na njemu na izvestan način multimedijalni umetnici. Osim što pišu više književnih žanrova, neki od ovih pisaca imaju uspenšne muzičke karijere, dok su drugi posvećene i umetničkoj fotografiji.


Šesti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o populizmu u savremenoj kulturi, društvu i politici, kao i izložbu izložba svetski poznate umetnice i ilustratorke Juko Šimizu Divlji labud, po motivima istoimene knjige priča Majkla Kaningema.


Među piscima koji učestvuju na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se poznati nemački pisac Tomas Majneke, jedan od najčitanijih slovenačkih pisaca Feri Lainšček, veliki izraelski pesnik Amir Or, hrvatski pesnik i esejista Branko Čegec ili jedan od najčitanijih srpskih pripovedača Mihajlo Pantić.


Na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe Instituta Beograd.
 

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.


Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

website comments powered by Disqus