Vesti

DODELJENA KRISTALNA NAGRADA

dob
pro-concept

U utorak 23. februara, na svečanosti u Domu omladine Beograda proglašen je dobitnik KRISTALNE NAGRADE, koju su DOB i Proconcept dodelili Najboljem projektu mladih i za mlade u 2009. godini. Nagrada je pripala projektu "Iskusiti Evropu mladi srpski profesionalci u Austriji - program stipendija", koji je realizovao Fond dr Zoran Đinđić. Po mišljenju žirija, nagrađeni projekat mladima otvara mogućnosti koje država u ovom momentu nije u stanju da im pruži, i dobar je primer kako se, u uslovima kada nadležne institucije nemaju uhodane mehanizme za spovođenje sličnih projekata, može uspešno doprineti bržem približavanju našeg društva evropskim vrednostima i standardima.
Kristalna-nagradaIstovremeno projekat promoviše i doprinosi saradnji između pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i poslovnog sektora, kao i međunarodnu ili regionalnu saradnju.
 
KRISTALNU NAGRADU, koju čini novčani iznos od 300.000 dinara i prelazni pehar, a obezbeđuju Olof Palme International Center i ProConcept, u ime Fonda primila je predsednica UO   Ružica Đinđić, a nagradu je uručio Danilo Milić, koordinator Ulof Palme centra za Srbiju i predsednik ovogodišnjeg žirija.
 
Pored nagrade za najbolji projekat Žiri je dodelio I dve prateće: Nagradu za najbolju projektnu ideju i Nagradu za najbolji komunikacioni pristup projektu.  
 
Odlukom Žirija, nagrada za najbolju projektnu ideju pripala je projektu “Fabrika ideja” koji je realizovao Omladinski kulturni centar “Reformars” iz Trstenika. Projekat je nastao kao želja da se doprinese “oživljavanju male sredine”. U uslovima ekonomske krize, zatvaranja radnih mesta i sve značajnijih migracija u veće gradove, mladi Trstenika su kroz ovaj projekat dobili novu šansu da steknu nova znanja koja će moći da upotrebe u svom budućem, profesionalnom opredeljenju.
Nagradu u iznosu od 100.000 dinara, koju je obezbedila opština Stari Grad, dodelila je predsednica ove opštine, Mirjana Božidarević, a nagradu je primio direktor "Reformarsa" Mladen Lazarević.
 
Nagrada za najbolji komunikacioni pristup projektu, po odluci Žirija, pripala je projektu   “Merlinka – Internacionalni festival queer filma“ organizacije GLIC - Gej Lezbejski Info Centar. U pitanju je prvi festival queer filma u Srbiji koji je za četiri dana posetilo preko 500 gledalaca. Merlinka festival je jedini uspešni javni LGBT projekat u Srbiji za 2009. godinu. Nagrađeni projekat-festival kroz filmsku umetnost obrazuje, približava i predstavlja mladim LGBT osobama LGBT kulturu   i ohrabruje ih i pokazuje da nemaju čega da se stide.
 
Direktorka škole stranih jezika Berlic Mikaela Bernaka, uručila je nagradu direktoru GLIC-a Predragu Azdejkoviću, a u pitanju je besplatno pohađanje Seminara SASTANCI I PREZENTACIJE.
Takođe, Berlic je dobitnicima Kristalne i nagrade za Najbolju projektnu ideju obezbedio vaučere u visini od 5.000 dinara koje mogu iskoristiti za učenje nekog od stranih jezika, a svim učesnicima koji su poslali svoje predloge projekata, Berlitz   će omogućiti popust od 10% na učenje nekog od stranih jezika.
 
Konkurs za Kristalnu nagradu bio je otvoren od 18. januara do 08. februara 2010. i u konkurenciju su ušla 43 projekta. Projekte je ocenjivao žiri u sledećem sastavu: Danilo Milić, Ulof Palme međunarodni centar; Milan Lučić, Dom omladine Beograda; Vesna Stanojević, Savetovalište protiv nasilja u porodici; Srđan Svirčev, konsultant; Danko Runić, Beogradska agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju i Kosta Andrić, Kancelarija za mlade Beograda.


Dodelu Kristalne nagrade za 2009. godinu su podržali: Olof Palme International Center, Gradska opština Stari Grad, Berlitz, Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju, Kancelarija za mlade Grada Beograda i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.


 

olof-palme              stari-grad                                  Berlitz
 
 
 
 
                 
 agencijaKanc-za-mlade
 
 
 
website comments powered by Disqus