Vesti

Vlada Maricic web

[32. BDŽF INTERVJU] Vlada Maričić: "DŽEZ MUZIKA DANAS JE JASAN PUT KA VRHU CIVILIZACIJSKOG RAZVOJA"

25.10.2016.

Po tradiciji, svako izdanje Beogradskog džez festivala predstavlja po jednu originalnu domaću produkciju, nekog od najznačajnijih autora iz Srbije. Ove godine to je Vlada Maričić, istaknuti džez pijanista i kompozitor, koji će sa svojim kvartetom, na svečanom otvaranju 32. BDŽF, 26. oktobra od 19:30 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, izvesti specijalno pripreman program.

Vesna Pisarovic 2

[32. BDŽF INTERVJU] Vesna Pisarović: "Radujem se koncertu u Beogradu!"

24.10.2016.

Hrvatska pevačica Vesna Pisarović nakon dugogodišnje karijere u pop muzici šokirala je muzički svet kada se krajem 2000. godine potpuno okrenula džezu. Trenutno živi u Berlinu gde sarađuje sa mnogim velikanima džez muzike. Novi projekat „The Great Yugoslav Songbook“, koji će ljubitelji džeza na ovogodišnjem 32. Beogradskom džez festivalu moći da čuju, obuhvata istraživanje nasleđa popularne muzike u SFRJ iz 50-ih i 60-ih, popularni repertoar – big bend balade, evrovizijske pesme, šansone, tvist i rani rok – u novim tumačenjima. Zajedno sa svojim džez kvartetom, predstaviće će se publici 27. oktobra u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Tineke Postma

[32. BDŽF INTERVJU] Tineke Postma: "Svako ima jedinstven zvuk i to je ono što čini džez prelepim"

20.10.2016.

Otkad se početkom 2000-ih obrela u sastavu Sisters In Jazz, formiranom od najtalentovanijih mladih devojaka u džezu iz raznih krajeva sveta, saksofonistkinja Tineke Postma išla je stalnim putem uspeha. Sarađivala je sa Gregom Osbijem i Esperancom Spolding, učestvovala na albumu Teri Lin Kerington koji je ovenčan Gremijem, pa i zasvirala sa najvećim uzorom Vejnom Šorterom.

BattlemePressPhoto1

[ИНТЕРВЈУ] Мет Дреник, бенд Battleme: "У реду је бити искрен. То је панк."

20.10.2016.

U subotu, 22. oktobra od 21 čas, američki bend Battleme, široj publici poznat po svojim pesmama korišćenim u kultnoj seriji „Sons of Anarchy“, premijerno će u sklopu evropske turneje nastupiti u Srbiji, u Domu omladine Beograda. Ovaj bend se prvi put pojavio 2009. godine kao projekat frontmena Meta Drenika (Matt Drenik) sa pesmom „Burn This Town“ u već pomenutoj seriji. Ove godine Battleme je objavio svoj treći album „Habitual Love Songs“ koji će predstaviti srpskoj publici, a u susret predstojećem koncertu porazgovarali smo sa Metom Drenikom

AlfredoRodriguez2byAnnaWebber

[32. BDŽF INTERVJU] Alfredo Rodriges: "Suština je u učenju od različitih ljudi i kultura"

18.10.2016.

Kubanski pijanista Alfredo Rodriges (Аlfredo Rodriguez) je, očaravši Kvinsija Džonsa u finalu takmičenja mladih pijanista na festivalu u Montreu 2006. godine, dobio ponudu da dođe u Sjedinjene Države i započne saradnju sa ovim slavnim producentom. Posle uspešnih debija na vodećim svetskim festivalima pod Džonsovim patronatom, potpisao je ugovor sa kućom Mack Avenue, za koju je do sada objavio tri albuma.

SunnaGunnlaugsphotoHrur Sveinsson

[32. BDŽF INTERVJU] Suna Gunlaugs: "Džez je univerzalni jezik, ali nije isti širom sveta"

14.10.2016.

Islandska pijanistkinja Suna Gunlaugs (Sunna Gunnlaugs) pronašla je početnu inspiraciju u muzici Bila Evansa i Kita Džereta, odnosno Boboa Stensona i Jona Balkea, spajajući ljubav prema Americi i Skandinaviji u originalnu lirsku muziku izvan granica. Posle zapažene karijere u SAD i Kanadi (glavni saradnici: Toni Malabi, Dru Gris i Ohad Talmor), vratila se na Island, nastavljajući sa objavljivanjem izvanredenih albuma. Među najpriznatijim umetnicima je u svojoj zemlji, a publici 32. Beogradskog džez festivala predstaviće se na koncertu u Domu omladine Beograda, 26. oktobra u okviru večernjeg programa, zajedno sa svojim triom.

LODHO official photo Waits

[ИНТЕРВЈУ] Габријел Бутиље, L’orchestre d’hommes-orchestres: "Изводимо музику за гледање"

11.10.2016.

U ponedeljak, 31. oktobra od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, domaća publika će imati ekskluzivnu priliku da po prvi put prisustvuje nastupu čuvene kanadske grupe L’orchestre d’hommes-orchestres (LODHO), koja izvodi muziku legendarnog Toma Vejtsa (Tom Waits).

sinisailic foto janey klenovsek

[INTERVJU] SINIŠA ILIĆ, LIKOVNI UMETNIK: "Galerija je sastavni deo društvene realnosti"

17.10.2016.

Od 4. do 16. oktobra u Galeriji Doma omladine Beograda, posetioci su imali priliku da pogledaju izložbu „Paviljon“ likovnog umetnika Siniše Ilića, sa kojim smo porazgovarali o ovoj postavci, umetnosti u Srbiji i budućim projektima. Postavka je obuhvatila slike i objekte koji su prikazivali ’dokaze vremena’, proizvodnje, izgradnje, napretka i tekovina ulaganja, dok su neke slike vraćale i sećanje na eksploataciju, borbu i strah od neuspeha.

32 BJF vizuali 2

POČINJE ZAMENA VAUČERA ZA KOMPLETE ULAZNICA 32. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA!

06.10.2016.

Vaučeri za komplete ulaznica za 32. Beogradski džez festival od danas se mogu zameniti za ulaznice, na prodajnom mestu Eventima u Domu omladine Beograda, Dečanska 1.

Beogradski džez festival ove godine biće održan od 26. do 30. oktobra u Domu omladine Beograda i Sava Centru, a publici predstavlja ukupno 21 koncert najprestižnijih muzičara iz sveta, regiona i Srbije.

32 BJF press sept web

NAJAVLJEN PROGRAM 32. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA

21.09.2016.

Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je ovogodišnji Beogradski džez festival - najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom. U produkciji Doma omladine Beograda biće održan po 32. put od 26. do 30. oktobra 2016. godine. Pod sloganom "PLANETA DŽEZ / PLANET JAZZ" nastavlja da predstavlja nove tendencije u džez muzici iz svih krajeva sveta, kao i odabrane legende koje su udarile temelje savremenom shvatanju džeza. Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.